Foto: SVT

Efter kritiken: Apotea erkänner brister i arbetsmiljön

Uppdaterad
Publicerad

Apoteas vd Pär Svärdson erkänner att nätapoteksjätten brustit kring arbetsmiljöfrågor.

– Vi har vuxit för fort och inte mäktat med samtidigt som vi varit pressade, säger han till TT.

I flera artiklar har tidningen Dagens ETC rapporterat om missförhållanden kring anställda hos Apotea vid huvudlagret i Morgongåva. Ett 30-tal anställda ska ha vittnat om en arbetsmiljö där bland annat stress och kameraövervakning.

– I de svar som vi sammanställt finns en allmän uppfattning av att man är kameraövervakad. De vittnar om stress och kollektiv bestraffning om något blir fel, säger Unionens regionala ombudsman Jörgen Gustavsson till TT.

Blockerat dörrar

Ett exempel som ges i artiklarna är att arbetsledare ska ha blockerat dörren och sagt att ingen får lämna byggnaden utan ska arbeta beordrad övertid.

– Chefer ska ha stått vid utgången och hindrat dem från att gå ut. Det känns som en typ av kidnappning och vi måste diskutera vad som hänt, säger Jörgen Gustavsson.

Pär Svärdson, vd för Apotea, medger att felaktigheter förekommit.

– Då ställde sig arbetsledare vid utgången och informerade om att passet inte var slut. Det var en olycklig incident som vi dragit lärdom av och efter händelsen har vi arbetat aktivt med att förbättra kommunikationen, men vi har absolut brustit i vår arbetsmiljö, säger Pär Svärdson till TT.

När TT besökte anläggningen i Morgongåva fanns vid arbetsplatsen ett digitalt tidtagarur som tickar under tiden som paketen färdigställs. Enligt Pär Svärdson är inte skälet att se hur snabbt paketen packas av de anställda.

– Detta är för att se när senaste paketet packades på en station, så att kollegorna kan se om stationen är ledig eller inte.

Hur förklarar du oron för kameraövervakning på arbetsplatsen?

– Vi kameraövervakar inte några anställda men vi har kameror då vi har känsliga produkter, exempelvis receptbelagda läkemedel. Om någon eller några anställda känner sig övervakade måste vi bli bättre på att förklara vad de används till och när. Man ska självklart inte känna sig övervakad.

Uppgifterna ska nu utredas av fackförbundet Unionen.

ARKIV: Så här lät det tidigare vintras när Apotea rekryterade ny personal för att möta den växande efterfrågan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.