Foto: Annie Wahlbäck/Polisen

Stölden av bepansrade militärfordon i Enköping – åtta personer nu misstänka

Uppdaterad
Publicerad

Totalt åtta personer misstänks för inblandning i stölden av två bepansrade bilar i Enköping i februari. Rubriceringen för de två som misstänktes för tillgrepp av fortskaffningsmedel har ändrats till grov stöld. Av de övriga sex är två misstänkta för medhjälp till grov stöld, en för häleri och tre för olovligt brukande. 

Åklagare Lena Jansson vill inte gå in på detaljer om varken de misstänkta eller utredningen men hon är tydlig med att det inte ska ha varit ett insidejobb. Ingen av de misstänkta ska med andra ord ha någon koppling till Försvarsmakten.

Det var i februari i år som två fordon stals från Försvarsmaktens område i Enköping: Ledningsregementet. Ett rikslarm utfärdades av polisen och ett stort sökpådrag drogs igång. Fordonen var av typen Terrängbil 16, även kallad Galten, en bepansrad typ av personalfordon.

Några dagar senare återfanns ett av fordonen i Tillberga norr om Västerås, fyra mil från stöldplatsen. Ytterligare en dag senare återfanns det andra fordonen sju mil från brottplatsen, i Möklinta norr om Sala.

Åtal inom kort

Slutdelgivningen var egentligen tänkt att göras i veckan men har nu skjutits upp i minst två veckor.

– En av de misstänkta har begärt en ny försvarare och hon måste läsa in sig på fallet. Åtalet förskjuts därför med minst två veckor från och med i förrgår, säger åklagare Lena Jansson.

Åtal väntas alltså väckas i slutet av september.

I klippet nedan berättar vittnet Annie om hur hon hittade ett av fordonen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annie Wahlbäck jobbade i området under onsdagskvällen: ”Jag tänkte inte så mycket på att fordonet stod där” Foto: Annie Wahlbäck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer