Foto: Annie Wahlbäck/Polisen

Fler misstänks för stölden av militärfordon – en har erkänt

Publicerad

Två nu släppta personer har berättat att de varit inne på Försvarsmaktens område – en av dem har erkänt stölden av militärfordonen. Samtidigt växer utredningen och fler misstänks för brott.
– Det handlar om ett kompisgäng, säger åklagaren Lena Jansson.

I februari utfärdade polisen rikslarm. Anledningen var att två fordon av modell Terrängbil 16, även kallad Galten, hade stulits från Enköpings ledningsregemente.

Några dagar senare hittade privatpersoner ett av fordonen i Tillberga norr om Västerås, fyra mil från stöldplatsen. Ytterligare en dag senare återfanns det andra fordonet sju mil från brottplatsen, i Möklinta norr om Sala.

Två män i 30-årsåldern, båda med längre brottsregister, greps efter en månad och häktades därefter på sannolika skäl misstänkta för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. De är sedan en tid släppta.

– De är fortfarande misstänkta men det var inte proportionerligt att de skulle vara frihetsberövade, de kan inte förstöra utredningen på fri fot, säger Lena Jansson.

– Båda har medgivit att de har varit inne på området, alltså brottet obehörigt tillträde till skyddsobjekt. En av dem erkänner stölden, den andre förnekar.

”Kompisgäng”

Fordonen stod, enligt åklagaren, parkerade i en byggnad inne på området när de stals.

– De är tillgripna med nycklar som fanns inne på området.

Polisen har genomfört teknisk undersökning och hållit flera förhör, som lett till att ytterligare personer misstänks för brott. Hur många det rör sig om vill inte Lena Jansson säga.

– Det är ingen inom Försvarsmakten som är misstänkt. Det här handlar om ett kompisgäng, säger hon.

Har den som erkänt berättat varför han stal fordonen?

– Det kan jag inte säga, det är en av sakerna som än så länge är oklara.

I klippet nedan berättar vittnet Annie om hur hon hittade ett av fordonen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Annie Wahlbäck jobbade i området under onsdagskvällen: ”Jag tänkte inte så mycket på att fordonet stod där” Foto: Annie Wahlbäck

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer