Sverigedemokraternas Simon Alm. Foto: Uppsala kommun

SVT erfar: Beslut om uteslutning av Simon Alm väntas

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna samlas Sverigedemokraternas partistyrelse. På dagordningen står bland annat personärendet Simon Alm – och mycket talar för att han utesluts från partiet inom kort. Detta enligt källor till SVT Uppsala.

Sverigedemokraternas starke man i Uppsala sedan flera år är Simon Alm.

Sedan drygt en månad tillbaka har han varit avstängd i väntan på partistyrelsens beslut om hans framtid i partiet. Detta efter att flera anklagelser om ”partiskadlig verksamhet” riktats mot honom.

Enligt flera interna dokument som SVT Nyheter Uppsala tagit del av rör anklagelserna ett tiotal punkter av olika karaktär. Bland annat påstådd ”ryktesspridning” och påstådd ”smutskastning av partikamrater”.

Medlemsutskottet, som har hand om personärendet, hävdar också att Simon Alm ägnat sig åt att påverka partikamrater för egen vinning. Enskilda medlemmar ska mot löfte om positioner i distriktet förmåtts läcka intern information från möten.

Rekommenderar uteslutning

Utskottet som utrett frågan skriver att: ”Simon Alm bör uteslutas ur partiet på grund av stadgeöverträdelser, [...] brott mot kommunikationsplanen och partiskadlig verksamhet”.

Enligt källor till SVT Uppsala finns det inget som tyder på att partistyrelsen inte skulle gå på den rekommenderade linjen.

Men Simon Alm har ett starkt stöd på sina håll i distriktet. Inte minst i Uppsaladelen. Enligt ett mötesprotokoll från Sverigedemokraterna Uppsala så ställer sig styrelsen bakom Simon Alm. Under det här mötet, som ska ha skett i Regionkontoret 29 december förra året, så har en enig styrelse beslutat att i ett yttrande till partiet föreslå att Simon Alm ska få tillbaka sitt medlemskap.

Delade uppfattningar

En annan som sluter upp bakom SD:s starke man i Uppsala är Gunnar Parnell från Sverigedemokraterna i Knivsta.

– Han är påläst, rak och vet vad han pratar om. Han är en framtidsman.

– Han har byggt upp Upplandsdistriktet och är en starkt bidragande kraft till att Uppsaladistriktet gått starkt framåt.

Sören Westerlund från SD Tierp, som väntas väljas in som vice ordförande i lokalföreningen, håller med om att Alm kan uppfattas som en skicklig politiker. Detta till trots är han inte en av dem som stödjer Alm.

– I det här fallet handlar det om ett maktbegär. Man kan inte gå över lik för att få fram sin egen vilja, säger han och syftar Alms ledarskap.

Från partiet centralt låter man hälsa:”Vi har tidigare kommenterat vad som i nuläget finns att kommunicera i frågan.”

SVT Nyheter Uppsala har vid flera tillfällen sökt Simon Alm för en kommentar och givit honom möjlighet att bemöta anklagelserna och kritiken, men han har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.