Ett problem på kommunens badplatser är att folk trotsar eldningsförbudet. Foto: Arkivbild/TT

Badgäster trotsar eldningsförbud på stränder i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen var det många som passade på att njuta vid kommunens badplatser. Men det var inte främst trängseln som orsakade problem, utan grillande badgäster.

– Folk eldar trots att det är eldningsförbud, säger Johan Hedman, arbetsledare vid kommunens friluftsenhet

Även om kommunens badplatser var välbesökta under midsommarhelgen, har de flesta försökt visa hänsyn och hållit avstånd, enligt Johan Hedman. Däremot har det skett en hel del otillåten grillning vid badstränderna.

– Det enda som varit ett problem är att folk eldar trots att det är eldningsförbud.

Eldningsförbudet gäller sedan två veckor tillbaka, och innebär att man inte får elda eller grilla fritt i skog och mark. Det är däremot tillåtet att elda i fasta grillplatser och på sin egen tomt.

”Många känner sig tryggare”

Kommunens ordningsvakter fokuserar i nuläget på att patrullera på fem av kommunens badplatser, bland annat Fjällnora och Storvad. Där informerar de bland annat om de coronarestriktioner som gäller, men de har under midsommarhelgen fått lägga en hel del fokus på eldningsförbudet.

– Ordningsvakterna har informerat om detta och gjort vad de kan för att få bort den här typen av problem, säger Johan Hedman.

Allmänheten har generellt varit positiv till vakternas närvaro på badplatserna.

– Det är många som påpekat att de känt sig tryggare av ronderingarna och de har fått många uppskattande ord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.