Foto: TT, OBS! Arkivbild

Bar på väskor fulla med knark – får skärpt straff

Publicerad

Männen bar på tusentals narkotikaklassade tabletter men friades av Uppsala tingsrätt. Fallet överklagades av åklagaren och Svea hovrätt väljer att ändra tingsrättens dom.

När två män i 20-årsåldern vandrade ut från en lägenhet i stadsdelen Gottsunda i Uppsala så mötte de en civilklädd polis som befann sig på våningen nedanför. Med sig bar de två väskor fyllda med närmare 30 000 narkotikaklassade tabletter som de genast släppte till marken.

Friandet blev fängelsestraff

Händelsen inträffade i november 2017 och båda männen friades senare av Uppsala tingsrätt. Båda männen förnekade att de visste vad väskorna innehöll och ingen teknisk bevisning kunde binda väskornas innehåll till männen. Åklagaren valde att överklaga tingsrättens dom och nu slår Svea hovrätt fast att båda männen ska dömas till fängelse i två år och tre månader. En av dem är inte svensk medborgare och kommer även utvisas efter avtjänat straff.

Viss oklarhet i fallet

Det råder viss oklarhet rörande vem som bar på vilken väska och huruvida männen visste vad väskorna innehöll. Under ett förhör berättade dock den ena mannen att han bar på båda väskorna, då han skulle transportera dem till en bekant. Hovrätten menar därför att även om vissa frågetecken finns kring vem som bar på vilken väska, så var de båda införstådda med att de transporterade stora mängder narkotika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.