Foto: SVT

Barnombudsmannen: ”Galet sätt att tänka”

Publicerad

Barnombudsmannen Lisa Skiöld i Uppsala varnar för att ensamkommande barn kan återtraumatiseras när de tvångsflyttas mellan kommuner.

Lisa Skiöld, som är verksamhetschef på barnombudsmannen i Uppsala, är även hon kritisk mot socialtjänsten i Hudiksvalls kommun.

LÄS MER: Socialtjänsters agerande upprör

Ensamkommande tvångsflyttas

Hon tycker att det är flera saker som inte varit smidiga från Hudiksvalls kommuns sida. Bland annat att man inte försökt att få samtycke från ungdomarna inför beslutet, eller att man inte försökt hitta andra varianter på lösningar för dem när de redan rotat sig.

– Mitt intryck är att det inte har gjorts tillräckligt. Man har mer eller mindre antytt att man tar sin hand från barnen och tänkt lämna dem i sticket. Och till och med antytt att om ni inte gör det här nu får ni lösa boendesituationen, och så småningom kommer det kunna bli ett LVU, ett tvångsomhändertagande. Det är ett väldigt fyrkantigt, osmidigt sätt att försöka lösa en svår situation för ungdomarna.

VIDEO. Därför kallas de ensamkommande för barn

Hon önskar också att Hudiksvalls kommun kunde lyfta blicken och fundera över konsekvenserna ur ett samhällsperspektiv.

”Ett galet sätt att tänka på”

Men med tanke på att de redan flyttat från ett annat land, är det verkligen en så stor grej att flytta till en annan kommun?

– Det finns ju en del som har resonerat så. Jag tror att det är ett galet sätt att tänka på. Jag tror att det är precis tvärtom. De flesta har jättejobbiga händelser bakom sig, antingen i hemlandet eller på flyktvägen. Och har ett trauma som de bearbetar. Det bästa sättet att göra det på är att ha en vardag som fungerar, och det har många idag. Men att då i det läget rycka undan mattan och tvinga dem till en annan tillvaro, det kan ge en återtraumatisering som vi skapar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet