Foto: SVT

HVB-hemmet i Grillby stängs

Uppdaterad
Publicerad

HVB-hemmet i Grillby, som SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om, har stängt. Detta efter att rätt tillstånd saknas för att driva hemmet. De åtta pojkarna som har bott där har därför omplacerats.

Ett HVB-hem i Grillby utanför Enköping har tvingats att stänga ned sin verksamhet efter beslut från Inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att hemmet inte drevs med rätt tillstånd.

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om de åtta ungdomar som bott där, och som inte velat att flytta till de andra hem som de anvisats av sin hemkommun Hudiksvalls kommun.

Ensamkommande tvångsflyttas

Fel tillstånd

Enligt IVO har hemmet inte tillstånd för att driva stödboende, men HVB-hem. Vilket ligger till grund för beslutet om nedstängning, då hemmet snarare är ett stödboende än ett HVB-hem då de boende är där temporärt.

Pojkarna har tidigare motsatt sig en flytt tillbaka till Hudiksvalls kommun, då de menar att de har kommit in bra i Grillby och känner sig hemma där. Kommunen själva har velat ha tillbaka dem, då de har funnit andra placeringar för dem – vilket har kritiserats av pojkarnas gode män.

Pojkarna har nu lämnat

I slutet på maj 2016 hade ungdomarna flyttat och personalen lämnat verksamheten, då IVO ålagt företaget hot om vite om verksamheten fortsatte.

En av pojkarna fick tidigare i maj rätt att stanna på hemmet, då Förvaltningsrätten ansåg att kritiken som framförts var legitim. Det förutsatte dock att hemmet hade rätt tillstånd, vilket de själva menar att de haft. Då de menar att de aldrig hävdat att verksamheten ska vara stödboende, eller att de utfört stödboende-verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet