SVT berättade tidigare hur de ensamkommande ungdomarna inte ville flytta till Hudiksvall. Foto: svt

Beslutet – upphäver tvångsflyttning

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Hudiksvall får bakläxa av förvaltningsrätten efter att en ensamkommande pojke i Grillby fått rätt efter överklagan.

SVT Nyheter Uppsala har tidigare berättat om de nio ensamkommande killarna som har bott på ett boende i Grillby i Enköpings kommun. Pojkarna anvisades först till Hudiksvalls kommun när de kom till Sverige, men hamnade i Grillby på grund av platsbrist.

Hudiksvalls kommun har försökt att att tvångsflytta de ensamkommande barnen, vilket bland annat har kritiserats av barnombudsmannen i Uppsala.

I torsdags fattade förvaltningsrätten i Falun beslut i ett fall där en pojke i Grillby överklagat beslut om förflyttning.

LÄS MER: Ensamkommande flyttas från Grillby

Rätten slår fast att socialnämnden i Hudiksvalls kommun inte färdigställde sin utredning om pojkens omplacering. Exempelvis genomfördes inget utredningssamtal. ”Trots detta har nämnden gått vidare och beslutat gällande omplacering. Enligt förvaltningsrättens mening måste nämnden givetvis ha ett fullgott utredningsunderlag innan betydelsefulla beslut för den enskilde fattas”, skriver förvaltningsrätten i beslutet.

Rätten kallar kommunens utredning för ”bristfällig” och visar målet tillbaka till social- och omsorgsnämnden i Hudiksvalls kommun för förnyad handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ensamkommande tvångsflyttas

Mer i ämnet