Det är kopplingarna till Sverige som gör att Skatteverket kräver Bengt Ågerup på 1,2 miljarder kronor. Foto: TT

Bengt Ågerup överklagar enorm skatteskuld

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalaentreprenören Bengt Ågerup tar nu strid mot Skatteverket och överklagar den hisnande skatteskulden på 1,2 miljarder kronor.

Skatteskulden har beskrivits som den största någonsin i Sverige. Bengt Ågerup begär nu omprövning av Skatteverkets beslut.

En stor del av skulden, 844 miljoner kronor, ska enligt Skatteverkets beslut betalas in direkt. Men Bengt Ågerup vädjar till förvaltningsrätten att få uppskov att betala.

Advokaterna: Inte förenligt med lagen

Det skulle nämligen innebära att ”Ekonomisk betydelsefull egendom” måste avyttras. Det skulle inte vara förenligt med lagen, skriver hans advokater i ett överklagande som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

LÄS MER: Ågerup: ”Fullständigt absurt och skamligt”

Bakgrunden är att Skatteverket har omprövat Ågerups inkomstdeklarationer för 2010, 2011 och 2013. Tvisten gäller var Bengt Ågerup var bosatt under de åren.

– De kommer inte åt mina pengar. Jag flyttade ut 1996. Det här är en tandlös aktivitet som bara slösar på skattepengar, har Ågerup tidigare sagt till Dagens Industri.

Ägde lägenhet i Uppsala

Skatteverket menar att Bengt Ågerup huvudsakligen har varit bosatt i Sverige eftersom han under perioden ägde en lägenhet i Uppsala, och att han engagerat sig ideellt i Sverige. Ågerup själv hävdar att han bott i Frankrike och Schweiz och därför inte ska betala skatt i Sverige.

Bengt Ågerup har i nuläget minus 844 miljoner kronor på skattekontot och skatteböter på hundratals miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.