Det dröjer till i januari innan Mark- och miljödomtolen säger sitt om slutförvaret. Foto: Tomas Oneborg / TT

Besked om slutförvar dröjer

Publicerad

Mark- och miljödomstolen behöver mer tid på sig för yttrandet om slutförvar i Forsmark. Tidigare var tanken att yttrandet skulle meddelas i december, men nu vill domstolen ha på sig fram till den 23 januari 2018. Det uppger rådmannen i ett pressmeddelande.

Huvudförhandlingen om slutförvaret avslutades den 26 oktober och Mark- och mijlödomtolen ska yttra sig om Svensk Kärnbränslehanterings ansökan om tillstånd för slutförvar av kärnavfall i Forsmark.

Målet har kallats Sveriges största miljömål och delar av förhandlingarna har hållits i Gimo. Domstolen har också hållit syn på plats i Forsmark.

Frågan handlar om själva metoden för slutförvaret: Miljörörelsen hävdar att det finns en risk att kopparkapslarna för avfallet inte kommer att hålla, och vill att förvaret placeras djupare ned i berggrunden. Men SKB anser att metoden är säker och Strålsäkerhetsmyndighetens bedömning är att avfallet kan förvaras i 100.000 år.

Det här handlar Sveriges största miljömål om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer