Idag togs det officiella beslutet om att lägga ned Bolandgymnasiet och GUC 2017.

Beslut taget: Bolandgymnasiet och GUC läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen togs det officiella beslutet om att lägga ned Bolandgymnasiet och GUC 2017. En oenig utbildningsnämnd klubbade igenom beslutet.

Transportprogrammet, byggprogrammet med inriktning mot anläggningsmaskinförare och det estetiska programmets dans- och teaterinriktning samt foto med multikompetens och hantverksprogrammet med inriktningarna frisör och stylist, läggs ned.

Intaget för flygteknikutbildningen blir kvar till hösten, så att Sigtuna kommun har möjlighet att ta över utbildningen.

Estetiska programmet flyttar till Lundellska skolan medan fordonsprogrammet och byggprogrammet flyttar till Jällaskolan. Introduktionsprogrammet individuellt alternativ flyttas till Jällagymnasiet från Bolandgymnasiet.

På grund av ett underskott på omkring 54 miljoner kronor år 2014 inom den kommunala gymnasieskolan i Uppsala togs strax före klockan 17, det officiella beslutet att lägga ned flertalet program och inriktningar på Bolandgymnasiet och GUC.

Grunden till beslutet är det fortsatta nedåtgående spiralen av ekonomiskt underskott och sjunkande elevantal.

Dålig ekonomi

Förvaltningens prognoser påvisar på ett fortsatt ekonomiskt underskott om 100 mkr år 2018 om inga förändringar genomförs. Det totala antalet elever som antagits till gymnasieskolans åk 1 mellan åren 2010 till 2014 har minskat från 3 968 år 2010 till 3 251 under 2014. Andelen antagna på yrkesprogrammen har minskat från 30,25 procent till 20,18 procent under samma tidsperiod.

Oppositionen i form av Alliansen ställde sig emot utformningen av förslaget och yrka avslag på punkterna att ta bort ersättningen till studier på svenska skolor utomlands och halverad ersättning till samordningen av lärlingsutbildning.

Folkpartiet gick längst i sina krav och menade på att nedläggningen av inriktningarna dans och teater och inriktningen anläggningsfordonsförare skulle återremitteras för att se över möjligheterna att ha dem kvar.

Dock var huvudfrågan dem ekonomiska kostnaderna för lokalhyror, som alla partiet var eniga om är för höga för det nuvarande ekonomiska läget. Diskussionen som uppstod på mötet kopplades snarare till vilka möjligheter som fanns att behålla fler inriktningar än som det nuvarande förslaget föreslog.

Men till trots invändningar klubbades alltså beslutet att till 2017 lägga ned de två kommunala gymnasieskolorna.

 • Hantverksprogrammet, inriktningarna frisör och stylist

 • Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning anläggningsfordon

 • Estetiska programmet, inriktningarna dans och teater

 • Fordons- och transportprogrammet, inriktning transport

 • Estetiska programmet, foto med multikompetens

Flygteknikutbildningen kan tas över av Sigtuna kommun.

Källa: Uppsala kommun

 • Bolandgymnasiet och GUC kommer att stängas.
   
 • Byggprogrammet (BA), inriktningarna Husbyggnad, Måleri och Plåtslageri flyttas från Bolandgymnasiet till Jällagymnasiet
 • Fordonsprogrammet (FT), inriktning Personbil, flyttas från Bolandgymnasiet till Jällagymnasiet
 • Introduktionsprogrammet individuellt alternativ flyttas till Jällagymnasiet från Bolandgymnasiet.
 • Estetiska programmet (ES), inriktningarna Musik, Bild & formgivning samt Estetik & media; särskilda varianterna Serieteckning & illustration samt Speldesign, flyttas från GUC till Lundellska skolan.

Källa: Uppsala kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet