Foto: TT

Ungdomar stressade över bostadsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen fortsätter att gäcka ungdomarna i Uppsala. Det visar en ny undersökning gjord av Stockholms handelskammare. Hela nio av tio ungdomar tror det kommer bli svårt att finna en bostad som möter deras behov.

Försök till att bygga bort den rådande bostadsbristen är full gång. Nya siffror framtagna av TT att bostadsbyggandet ökar i hela landet. Under första halvåret 2016 påbörjades byggandet av 33 950 bostäder i Sverige, vilket är 44 procent fler jämfört med första halvåret 2015, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Framför allt är det lägenheter i flerbostadshus som blir fler, och 44 procent av de nya lägenheterna är preliminärt upplåtna med hyresrätt.

#BOSTADSÖKES

Ungdomar stressade

Men samtidigt visar en ny undersökning gjord av Stockholms handelskammare att efterfrågan av bostäder fortfarande är skriande i Uppsala kommun. Endast 16 procent av de tillfrågade tycker att utbudet av bostäder är bra. Tio procent av de studerande tycker att utbudet av bostäder är tillfredsställande. Hela nio av tio ungdomar tror att de inte kommer finna en bostad som möter deras behov.

– Bostadsbristen fortsätter att skapa problem. Det är alarmerande att nio av tio ungdomar bedömer att det blir svårt att hitta en bra bostad i Uppsala, säger Jennie Claesson, näringspolitisk expert Handelskammaren i Uppsala.

LÄS MER: Färre allmännyttiga bostäder slår hårt mot unga

LÄS MER: Skenande andrahandshyror drabbar redan utsatta

LÄS MER: Akut bostadsbrist bland länets studenter

LÄS MER: Studenter erbjuds bostad i utbyte mot sex

Uppåtgående trend

Sedan 2010 har det varit en uppåtgående trend för bostadsbyggandet i Sverige. Samtidigt rapporterar 240 av landets 290 kommuner att de har bostadsbrist. Och även om också Uppsala länge har dragits med svårigheter att få fram bostäder så ligger kommunen med i toppen när det kommer till just byggande.

Enligt en rapport från Boverket framkommer det att Uppsala under en tid byggt näst mest i landet per capita. Under 2015 beviljade kommunen över 2600 bostäder bygglov. Vilket ligger i linje med det politiska målet om 3000 tillkomna årligen.

– Tack vare de åtgärderna som de satt in och tack vare det sätt som de arbetar utifrån kan jag säga att Uppsala är lite av ett föredöme när det kommer till bostadsbyggande, har marknadsanalytikern Sebastian Johansson vid Boverket tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet