Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christoffer Urborn

”Bra att fler regnbågsfamiljer erbjuds hjälp att skaffa barn”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa ville bära Sannas befruktade ägg när de beslutade sig för att skaffa barn ihop.

Köerna var för långa – men nu ska flera embryo- och dubbeldonationer erbjudas i regionen.

– Det är bra, många regnbågsfamiljer efterfrågar det, säger Lisa.

Under våren 2021 beslutade Knivstaborna och paret Lisa Björck och Sanna Tefke att de skulle skaffa barn ihop genom assisterad befruktning.

Lisa Björck var mamma sedan tidigare.

Paret djupdök i information på nätet för att få en överblick av processen.

– Vi såg exempel på par som köat jättelång tid eller fått betala stora summor pengar för att vända sig utanför den offentliga vården, säger Sanna.

Paret vände sig till den offentliga vården och Region Uppsala – men väntetiden var för lång.

– Lisa var 38 år gammal och hade två år på sig innan det var för sent att skaffa barn inom den offentliga vården. Så vi beslutade oss för att gå till en privatklinik i Uppsala i stället, säger Sanna.

Processen gick snabbt. Lisa genomgick en assisterad befruktning med hjälp av donerade spermier.

Nära ett år senare föddes Selma.

Paret berättar att de var intresserade av genomföra en embryo- eller dubbeldonation. Men det var för kostsamt och krävdes medicinska skäl för att få genomföra behandlingsformerna.

– Vi tänkte att det vore fint om vi tog ett ägg från mig som Lisa bar. Men när vi kollade på det så var det väldigt dyrt och reglerna var otydliga. I slutändan var det viktigaste att få barn och inte behandlingsformen, säger Sanna.

Regionen erbjuder fler donationer

Lisa och Sanna genomförde den assisterade befruktningen utan att stöta på hinder. Men de har tagit del av andra historier på sociala medier, säger Sanna.

– Det är oerhört tufft, oavsett sexuell läggning eller vem man lever med, med ofrivillig barnlöshet. Det kan ta väldigt lång tid. Det är många i regnbågsgrupper på Facebook som vittnar om det och krångliga regelverk.

Hur ser ni på Region Uppsalas beslut om att erbjuda fler embryo- och dubbeldonationer?

– Det är positivt om fler kan få hjälp av den offentliga vården, och slippa behöva bekosta processen själva utomlands eller på privatkliniker. Många skriver om just dubbeldonationer och att de vill genomföra det, säger Sanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.