Antalet anmälningar av människohandel har ökat i region Mitt. Detta enligt ny statistik från Brå. Foto: SVT

Anmälningar av människohandel ökar i polisregion Mitt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit fyra fler anmälningar av människohandel i region Mitt i år jämfört med förra året, under perioden januari till juni. Det visar den senaste preliminära statistiken från Brå.

År 2018 gjordes det elva anmälningar av människohandel under perioden januari fram till juni i region Mitt, som innefattar Gävleborg, Uppsala och Västmanland län. I år har den siffran ökat till femton anmälningar, enligt preliminär statistik från Bråttsförebyggande rådet.

Mikael Thörn är senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten som har ett nationellt uppdrag att förebygga människohandel och prostitution.

– Detta är ett antagande då det är preliminära siffror. Det kan vara svårt att veta varför det ser ut så just i regionen och det finns olika faktorer. Generellt kan man säga att en ökning av anmälningar beror på att fler ärenden av människohandeln har uppmärksammats, i kombination med att man bedriver ett bra arbete mellan till exempel regionkoordinator, polis och åklagare, säger han.

Olika typer av anmälningar i regionen

Sex stycken av anmälningarna har gjorts i regionen gällande människohandel för sexuella ändamål, varav ett fall handlar om barn under 18 år. Sex andra anmälningar har gjorts gällande människohandel för tiggeri, varav två fall handlar om barn under 18 år.

Resterande tre anmälningar har gjorts gällande människohandel för tvångsarbete eller övriga ändamål. 

– Generellt har man tidigare arbetat mer mot människohandel för sexuell exploatering, samt delvis ärenden som exempelvis tiggeri, säger Mikael Thörn.

Unik dom: ”Viktigt signalvärde”

I måndags kom domen mot den man som köpt sex av ett offer för människohandeln. Svea hovrätt fastställde Uppsala tingsrätt dom om oaktsam våldtäkt, men sänkte straffet från ett års fängelse till åtta månader.

Två män som fört kvinnan från Rumänien till Sverige dömdes av hovrätten för människohandel.

Domen var i unik i sitt slag, då denna typ av gärning prövades rättsligt för första gången sedan den nya samtyckeslagen trädde i kraft i Sverige juli 2018. Grundprincipen i lagen är att sex ska vara frivilligt och om det inte är frivilligt så är det olagligt.

– Det är ett exempel då man gjort ett bra arbete mellan polis och åklagare. Det är ett jätteviktigt signalvärde och det sänder signaler till både de utsatta och de som vill köpa sex. Det är ett brott och våldtäkt samt medför fängelsestraff, säger Mikael Thörn.

”Behövs prioriteras mer”

Hur ser helhetsbilden ut i region Mitt?

– Det tyder på att man har god kunskap i regionen. Men sen är det ett arbete som behöver prioriteras mer och ges mer resurser till, för att kunna göra ett bättre arbete och dels kunna ge stöd och skydd till utsatta samt dels få fler fällande domar.

För närvarande pågår ett arbete fram till september med att studera regionerna emellan, för att få en helhetsbild av hur arbetet skiljer sig åt mellan dem.

Läs mer om antalet anmälningar av människohandel på nationell nivå här.

Anmälningar människohandel Region Mitt

2015: 20

2016: 11

2017: 22

2018: 18

2019: 15*

* Preliminär statistik januari till juni

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.