Minst en av skolbyggnaderna väntas brinna ner till grunden. Foto: Utryckning Uppsala

Kraftig brand på Gottsundaskolan – tonårstjejer misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Gottsundaskolan i Uppsala har fått stora delar av byggnaderna totalförstörda. Två av tre skolbyggnader brann ned natten till måndagen. Två tonårstjejer är misstänkta för grov mordbrand.

– När vi kom var det redan en rätt så fullt utvecklad brand. Två av tre skolbyggnader är totalförstörda. En går förmodligen att rädda men är rök- och vattenskadat så det kommer inte gå att använda innan sanering, sade Torbjörn Mattsson, räddningsledare vid 10-tiden.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Räddningstjänsten finns på plats hela dagen.

Flera byggnader, däribland Gottsunda kyrka som är en träkyrka, låg i riskzonen men klarade sig utan skador.

25 brandmän jobbade under natten. Släckningsarbetet kantades av rasrisker.

– Vi var tvungna att dra sig tillbaka, för det var för farligt.

Larmet kom till polisen klockan 02.42 natten till måndagen.

– Det kom samtal till oss om att två personer skulle uppehålla sig i närheten av skolan. Polispatrull åkte dit och anträffade två personer och i samband med det såg man att det brann i skolan, sade Linda Winge, RLC-befäl i Region mitt.

Personerna är två flickor födda under början av 2000-talet, enligt polisen. De greps misstänkta för grov mordbrand men släpptes senare. Misstankarna kvarstår dock.

Foto: Utryckning Uppsala

Ingen person skadad

Fem olika stationer deltog i släckningsarbetet.

Polisen har ännu inga uppgifter om exakt hur branden har uppstått.

Enligt polisen finns det inga uppgifter om eventuella personskador i samband med branden. En förundersökning har inletts.

– Utredningsläget ser för närvarande gott ut, säger kammaråklagare Arash Zavosh.

– Vi har bland annat en del intressanta tekniska spår. Det här ärendet avser unga personer och är därför prioriterat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet