”En historisk presskonferens” hölls för att stoppa sista april-firandet i Uppsala. Foto: SVT

Budskapet inför sista april: Håll er borta från Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det traditionella sista april-firandet är inställt befarar man att spontana firanden kommer att uppstå i Uppsala på torsdag.

Därför har landshövdingen, universitetens rektorer, regionpolischefen och politiker samlats för att inskärpa allvaret i situationen.

Vanligtvis samlas 150 000 personer i Uppsala under sista april, något man vill undvika i år. Länsstyrelsen har bland annat tagit fram en informationskampanj för att få bland annat tillresande Stockholmare att stanna hemma.

– Det här är en historisk presskonferens. Jag tror aldrig vi har haft ett gemensamt budskap tidigare. Men det är ett allvarligt läge och då får man tillgripa den här typen av exceptionella åtgärder. Vårt gemensamma budskap är: Firandet av Valborg i Uppsala är inställt, säger landshövding Göran Enander.

Landshövdingen råder länsborna att fira in våren i naturen, i något av länets många naturreservat.

”Bygger på att alla tar sitt ansvar”

– När jag pluggade brukade man säga att det finns omtentor men inga omfester. Det vill jag bestämt revidera i år. Sista april kommer tillbaka till Uppsala, säger Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande.

Läget inom sjukvården är fortsatt väldigt ansträngt. I Uppsala län finns runt 830 konstaterade coronafall, 82 har avlidit varav 57 på sjukhus. Runt 100 coronasmittade vårdas på sjukhus, varav 20 intensivvårdas.

– Vård- och omsorgspersonal lyckas ta hand om alla som drabbas av covid-19, och vi lyckas också upprätthålla annan vård som inte kan anstå. Men det bygger på att alla tar sitt ansvar. Alla måste hjälpa till så att situationen inte förvärras, säger Emilie Orring.

Gällande kollektivtrafiken sätts ingen extra trafik eller nattbussar in på sista april, och skulle det uppstå något spontant firande kommer bussarna att köra förbi hållplatserna, meddelar Emilie Orring.

Inget studentfirande

Även studenter uppmanas att ta sitt ansvar genom att inte samlas i parker eller på andra platser.

– Det blir ingen forsränning. Det blir ingen champagnegalopp. Och jag kommer inte gå ut på balkongen och vinka med mössan klockan tre, säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) utgår ifrån att ”utsocknes inte tar sig till Uppsala” och uppmanar alla Uppsalabor att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Han uppmanar också föräldrar att prata med sina ungdomar.

– Valborg är ju framför allt ungdomens stora fest, och det är mycket som lockar mer än vädret den dagen. Där har vi ett ansvar som föräldrar att prata med våra barn och ungdomar, att hjälpa dem att ta ansvar för våra äldre, säger Erik Pelling.

– Vi kommer att ha extra mycket poliser ute under Valborg, och vi kommer ha fokus på alkhohollagen, säger regionpolischefen Carin Götblad.

Se mer från Carin Götblad om polisens befogenheter på sista april här.

De deltog vid presskonferensen

Eva Åkesson, rektor för Uppsala universitet

Maria Knutson Wedel, rektor för SLU

Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S), Uppsala kommun

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande (M), Region Uppsala

Carin Götblad, regionpolischef för Polisregion Mitt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.