Foto: Uppsala universitet

Det udda förslaget inför valborg: Gödsla Ekoparken för att hålla sista april-besökare borta

Uppdaterad
Publicerad

Varje valborg vallfärdar tiotusentals personer till Ekonomikumparken. Men i år är alla arrangemang i parken inställda på grund av coronapandemin. Under ett möte med flera olika parter inblandade så kom förslaget upp om att gödsla gräsmattan för att hålla besökare borta.

– Det har funnits en diskussion, säger Peter Bohman på Akademiska hus.

Ett av de stora dragplåstren under valborg är Ekonomikumparken, dit omkring 30 000 personer tar sig för att umgås. I år har kommunen och dess samarbetspartners valt att – mot bakgrund av risk för smittspridning och förbud mot folksamlingar större än 50 personer – ställa in evenemangen i parken. En park som förvaltas av Akademiska hus.

Men inställda evenemang innebär dock inte en garanti för att stora folksamlingar inte kan bildas.

Under valborgsplaneringen ska en part, som är delaktig i firandet, ha kommit med förslaget att gödsla i Ekonomikumparken.

– Det har funnits en diskussion, som att stänga av, eller att lägga ut gödsel, för att det skulle vara mindre attraktivt att vara på en plats.

Peter Bohman betonar att förslaget inte kom från Akademiska hus.

Inte aktuellt

Men frågan om gödsling har varit uppe på ett möte inför valborg?

– Ja, men för oss har det här inte varit aktuellt. Vi tyckte inte att att det var en bra idé.

Varför inte?

– Det här är en offentlig plats där folk ska kunna vistas.

Förhoppningen ligger nu i att varje enskild besökare ska ta sitt eget ansvar.

– Jag förstår att det inför valborg finns en oro att det ska bli för täta folksamlingar och jag hoppas att vi alla medborgare följder de restriktioner som gäller. I och med att det är en offentlig plats är det polisen som har hand om ordningsåtgärder, det är de som bestämmer om man behöver skingra folk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.