Regionpolischefen Carin Götblad om vilka befogenheter polisen egentligen har på sista april. Foto: SVT/TT

Polisens plan för att skingra sista april-firare: ”Tänja” på lagen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inte rätt att skingra spontana folksamlingar på sista april, eftersom de inte räknas som allmänna sammankomster. Men det finns en paragraf som polisen skulle kunna utnyttja om det blir för trångt i stan.

– Det finns en liten ventil i lagen som vi ännu inte använt, säger regionpolischef Carin Götblad.

Enligt det regeringsbeslut som gäller sedan den 29 mars så har polisen har rätt att skingra folksamlingar på över 50 personer – om de är offentliga tillställningar. Men privata tillställningar omfattas däremot inte av det här förbudet.

Det här har blivit ett bekymmer för polisen inför sista april – då man befarar att spontana firanden kommer att uppstå runt om i Uppsala.

Men enligt regionpolischefen i Region Mitt, Carin Götblad, finns det en paragraf i polislagen som skulle kunna ge polisen rätt att spärra av områden i coronatider.

I videon hör du Carin Götblad om hur man skulle kunna tänja på en paragraf i polislagen. Även Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, ger sin syn på saken.

Polislagens 24:e paragraf

Särskilda befogenheter i den skyddande och förebyggande verksamheten

24 §   I samband med allvarliga störningar av den allmänna ordningen eller säkerheten får Polismyndigheten, om det är nödvändigt för att ordningen eller säkerheten ska kunna upprätthållas, förbjuda tillträde till ett visst område eller utrymme. Detsamma gäller om det finns risk för sådana störningar.

Under samma förutsättningar som anges i första stycket får Polismyndigheten anvisa deltagare i en folksamling att följa en viss väg.

Om det är så brådskande att Polismyndighetens beslut inte kan avvaktas, får en polisman, i avvaktan på myndighetens beslut, meddela sådana förbud och anvisningar som avses i första och andra styckena. Lag (2014:588).

Källa: Riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.