Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anneli Blom, sektionschef på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, tycker det är bra att deras verksamhet granskas. Foto: Maria Loewen/SVT

BUP har drogtestat unga i onödan – kritiseras av JO

Publicerad

Utan att det varit berättigat ska barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Region Uppsala rutinmässigt ha låtit unga personer göra övervakade urinprov, alltså drogtest, för att få läkarintyg för körkortstillstånd. Något som kritiseras av Justitieombudsmannen, JO.

– Det är beklagligt om man uppfattat att det varit kränkande, säger Anneli Blom, sektionschef på BUP.

Förra året reagerade en pappa på att hans son, som har diagnosen add, behövde drogtesta sig på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i samband med att få ett läkarintyg för sitt körkortstillstånd.

När ett medicinskt underlag utfärdas till ett körkortstillstånd ska drogfrihet intygas, något som personal på BUP tolkat som att drogtest behöver göras, fast att så inte är fallet.

I kallelsen från BUP, skrivs om urinprovet; ”Detta görs alltid innan körkortsintyg utfärdas”.

Tar åt sig av kritiken

Anneli Blom, sektionschef på barn-och ungdomspsykiatrin, säger att detta skett en handfull gånger, något hon beklagar.

– Vi uppskattar att verksamheten granskas, det ger oss möjlighet för oss att få syn på saker som inte uppskattas av våra patienter och anhöriga.

Inte första gången

JO har tidigare kritiserat vissa regioner som haft rutin på övervakat drogtest för personer med adhd för att få behandling med centralstimulerande läkemedel. I det beslutet menade JO att BUP inte är berättigad att på rutin ställa krav på att lämna drogtest – ett bedömningssätt de vilar på även i det aktuella fallet.

Se mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet