Personalen larmar om lyhördhet mellan samtalsrummen på BUP. Foto: TT

BUP:s tillfälliga lokaler: Skyddsombud larmar om bristande arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Efter att huvudskyddsombud fått uppgifter om dålig fysisk arbetsmiljö i BUP:s tillfälliga lokaler genomfördes en inspektion. Bland annat påpekades det vara lyhört mellan samtalsrummen och torr luft vilket medför yrsel och trötthet bland personalen.

Det var efter att personalen på Barn och Ungdoms Psykiatrin, BUP, på Märstagatan i Uppsala, reagerat på dålig fysisk arbetsmiljö som en skyddsinspektion gjordes.

– Personalen klagade framför allt på den dåliga luftkvalitén och att de får öppna fönstren på morgonen för att vädra. Efter att jag varit där i en och en halv timme märkte jag av att jag var torr i halsen och i ögonen, något som också personalen har påpekat, säger Fia Karlsson, huvudskyddsombud för Vision.

BUP-krisen

Personalen ska ha klagat på yrsel, trötthet och huvudvärk och vissa ska ha fått torr hud, enligt skyddsrondens noteringar.

”Allvarliga brister”

Anmärkningar under inspektionen gjordes på bland annat dålig eller avsaknad av ventilation, små rum för samtal och dålig belysning.

– Jag tycket att det är allvarliga brister. Jag reagerade på ventilationen, att många saknade belysning vid skrivborden och att det var felplacerade lampor. Det var mycket små rum och de satt många personer där runt små skrivbord. Mycket är ganska lättåtgärdat som belysningen, men någon ska också göra det, säger Fia Karlsson.

Personalen har tidigare påpekat att det är lyhört mellan samtalsrummen utan att ha fått någon återkoppling. Något som enligt framställan efter skyddsronden påverkar sekretessen.

– Personalen sade att det hörs mellan samtalsrummen eller om någon person går utanför, och att de då blir störda, säger Fia Karlsson.

Tillfälliga lokaler fram till 2022

Lokalen som BUP är i nu är en evakueringslokal då deras ordinarie lokal på Kungsgatan renoveras. De har huserat  i lokalen i ungefär två och ett halvt år, och personalen ska ha menat att de kan behöva stanna fram till 2022.

– Vi vill också att det ska finnas uppsatta lokala skyddsombud för medarbetarna så att de vet vart de ska vända sig vid brister, säger Fia Karlsson.

Huvudskyddsombuden har nu med stöd från arbetsmiljölagen begärt att arbetsgivare, Akademiska sjukhuset, vidtar åtgärder, och en handlingsplan ska finnas innan 30:e april. Om den inte är tillfredsställande kommer de att vända sig till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet