Tidigare visionsbild över Eriksberg. Foto: Uppsala kommun

Byggplanen för Eriksberg bantad

Uppdaterad
Publicerad

2.400 lägenheter ska byggas i Eriksberg och stå klara 15-30 år. Det meddelade Uppsala kommun under torsdagen, och meddelade därmed också att man tagit hänsyn till den tidigare kritik som vädrats.

I ursprungsplanerna var det tänkt att 2.600 bostäder skulle byggas – något som fick boende i området att rasa. Bland annat skrev omkring 420 personer på ett protestbrev som lämnades in till kommunen.

– Vi har en fantastiskt fin miljö och människorna känner varandra. Det är som ett samhälle i sig. Man känner sig trygg. Förtätar de med 2.600 bostäder förstör de både tryggheten och miljön, har boende tidigare sagt till SVT Nyheter Uppsala.

Mindre bostäder

Men kommunen har nu tagit till sig av kritiken. I planerna som presenterades idag finns alltså omkring 8 procent färre bostäder: 2400 mot 2600.

– Ja, vi har tagit till oss väldigt mycket.  Det är också ovanligt stora förändringar utifrån synpunkterna, säger kommunalrådet Erik Pelling (S), med ansvar för byggfrågor i Uppsala.

Husens placering har också ändrats så att insynen blir mindre och gårdskänslan bättre.

– Det har varit kritik mot att det varit för tätt. Nu har vi sett till att det är mer ljus och rymd, och glesare mellan husen vilket gör att vi kan få större bostadsgårdar, säger han.

Mer grönt blir kvar

En annan stor förändring är att den nya bilväg som skulle skurit genom området och hade inneburit att ett mindre skogsområde försvunnit, nu har strukits. Istället prioriteras cykeltrafik.

– Nu är tanken att det här förändras så att det blir en gång- och cykelväg som kopplar ihop de här olika delarna. Skogsdungen blir kvar och det gör att vi kan bevara den gröna sammanlänkade strukturen i de centrala delarna av Eriksberg.

Byggstart är tidigast 2018 eller 2019 för de första delarna, men det kommer dröja 15-30 år innan nya Eriksberg är färdigt, då kommer det bo nästan dubbelt så många människor här. Antalet ska öka från dagens 7.000 till 12.500.

Butiker och samhällsservice

Utöver bostäder ska även butikslokaler och lokaler för samhällsservice byggas för att stärka Västertorg som handelscentrum.

Under kvällen den 16 november väntas kommunen informera de boende i Eriksbergsskolans aula och matsal.

Den 23 november ska plan- och byggnadsnämnden fatta beslut om det nya planprogrammet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer