Foto: SVT

Ensamkommande riskerar att bli hemlösa under coronavirusets framfart

Uppdaterad
Publicerad

Coronavirusets spridning riskerar att drabba gruppen ensamkommande när det kommer till boendesituationen. Det för att många av dem bor hos frivilliga familjehem – där inte sällan värdarna är äldre. En utpekad riskgrupp av myndigheterna. Mohammad Soltani och Jafar Haidari är två av dem som självmant valt att flytta från deras hem – med hänsyn till deras familjhemsvärdar. Men var de ska ta vägen nu är oklart.

Mohammad Soltanis familjehemsvärd var över 80 år, vilket fick honom att ta beslutet om att flytta därifrån då han inte ville riskera värdens hälsa. Risken att ta hem smittan var helt enkelt för stor upplevde han då han dagligen i sitt arbete träffade på många personer.

– Om jag ska vara där, då ska jag helst inte jobba, men jag måste jobba för att försörja mig, berättar Mohammad Soltani.

Coronaviruset i Uppsala

Mohammad Soltani arbetar inom hemtjänsten och träffar därför mycket folk i tjänsten.

– Hon verkligen vill att jag bor där, men jag känner att det är lite farligt och därför vill jag inte det, säger han.

”För de gamlas skull”

För tillfället bor han i en temporär lokal där han för närvarande bara kan stanna i någon vecka eller två och enligt den ideella föreningen Uppsalastödet, som hjälper ensamkommande ungdomar, så är inte Mohammad Soltani ensam. En stor del av de frivilliga familjehem som finns erbjuds av äldre personer. En utpekad riskgrupp av myndigheterna som myndigheterna uttryckligen sagt borde isoleras och värnas. För Uppsalastödets del handlar det mycket om de äldres säkerhet.

– Nu måste kommunen kliva in och ta ett ansvar, inte för ungdomarna skull kanske primärt, men för de gamlas skull. Deras gästfrihet och deras solidaritet kan vi inte använda oss utav i den här situationen, när de är en riskgrupp och måste skyddas från smittspridning, säger Elisabet Rundqvist från Uppsalastödet.

Eget ansvar

Men enligt lag har kommunen inget ansvar för denna grupp – vilket de också understryker.

– Gällande gruppen ensamkommande med tillfälligt uppehållstillstånd enligt gymnasielagen så har de ingen kontakt med socialförvaltningen om de inte har någon social problematik. Så de ansvar själva för att ordna boende, säger Ola Jeremiasen, tf. socialdirektör på socialförvaltningen vid Uppsala kommun.

Mohammad Soltani är sedan den självvalda flytten hänvisad till den ordinarie bostadsmarknaden. Hittills har han inte haft någon framgång där.

– Det är många som tror att vi inte kan betala, men så är det inte. Vi är många som jobbar och kan betala, säger han.

Hör Mohammad Soltani och Jafar Haidari berätta om vad de tänker om  att de inte kan bo kvar i sina familjehem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet