Malin Einarsson Carlsson, som har bipolär sjukdom, har påverkats av coronakrisen. Foto: TT/SVT

Coronakrisen kan öka den psykiska ohälsan: ”Lätt att hamna i katastroftankar”

Uppdaterad
Publicerad

Social isolering, förlust av anhöriga och växande arbetslöshet är riskfaktorer för ökad psykisk ohälsa. Sjukvården förbereder sig nu på ett ökat vårdbehov av människor som mår psykiskt dåligt.

Förändringar i samhället som den pågående pandemin för med sig, kan hos många skapa oro och frustration och känslorna kan förstärkas av osäkerheten om hur situationen kommer att utvecklas.

Föreläsaren Malin Einarsson Carlsson lever med bipolär sjukdom och tror att många människor mår psykiskt dåligt just nu. 

Coronaviruset i Uppsala

– Många blir av med jobbet och i den här stressen är det lätt att hamna i katastroftankar, säger hon. 

Inom Region Uppsala förstärks nu samarbetet mellan sjukvården, socialtjänst och bland annat kyrkan för att fånga upp dem som visar tecken på att må dåligt och i förlängningen förhindra självmord.

– Den här frågan är minst lika viktig som en eventuell andra våg av coronaviruset, säger Mikael Köhler, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hör i klippet ovan hur Malin har påverkats det senaste tiden.

Här hittar du råd och stöd

Uppdrag Psykisk Hälsa har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19.

Följ den här länken för att få veta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet