Vattennivån vid Kvarnfallet har minskat betydligt. Bilden till vänster är tagen 24 april och bilden till höger 10 augusti. Foto: SVT

Därför var Kvarnfallet i Fyrisån i Uppsala torrlagt

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen rann det inget vatten längs Kvarnfallet i Fyrisån. Det varma och torra vädret har gjort att vattennivån i ån har sjunkit snabbt.

– Vi har haft flera dagar utan regn och då minskar nivån rejält på kort tid, säger Roger Herbert, lektor i hydrologi vid Uppsala universitet.

Enligt Roger Herbert har nivån minskat med över tio centimeter den senaste veckan – vilket är längre nivå än samma tidpunkt förra året. Och nivåerna var alltså så pass låga att hela Kvarnfallets botten blottades under starten av veckan,

– Det är normalt att nivån sjunker under sommaren. Den går upp och ned i takt med att vädret ändras. När nederbörd uteblir sjunker nivåerna ganska snabbt eftersom att vattnet rinner undan och inte fylls på.

Vilken typ av problem kan detta innebära?

Mindre vatten i ån kan påverka ekosystemen framförallt i närheten av å-kanten, och kan också begränsa djurens rörlighet. Om det skulle vara någon slags utsläpp i ån så finns det även mindre vatten att späda ut en eventuell förorening, säger Robert Herbert.

Pump ökade vattenflödet

Vid behov kan vatten överföras från Tämnaren till Fyrisån via en pump. Den pumpen har varit avstängd den senaste veckan. Men på tisdagen sattes den igång – vilket innebar att vattnet började flöda igen.

– Pumpen stängdes förmodligen av för att behovet inte fanns. Att den sattes på igen berodde på den låga vattennivån som en följd av det varma vädret, som enligt prognosen också väntas hålla i sig, säger Zahrah Lifvendahl, vattensamordnare vid Uppsala kommun.

I klippet ovan kan du se hur det såg ut vid Kvarnfallet på måndagen.

Texten har uppdaterats med information sedan nivåerna i ån återgått något.

Vattenförsörjning i Uppsala

  •  Uppsalaåsen förser Uppsalaborna med dricksvatten och för att kompensera för vattenuttagen fylls åsen på med vatten från Fyrisån.
  •  Vatten pumpas upp från Fyrisån på tre olika ställen där vattnet också infiltreras. En så kallad vattendom reglerar medel och maximalt upptaget från Fyrisån.
  • Om flödet är lågt i Fyrisån och det finns ett behov av infiltration överförs vatten från Tämnaren, som i sin tur har en egen vattendom som reglerar hur mycket vatten som får ledas bort.

Källa: Uppsala vatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.