Granaten som fiskades upp under torsdagskvällen. Foto: Uppsala magnetfiske

Ännu en granat upplockad ur Fyrisån – nu stoppas magnetfisket

Uppdaterad
Publicerad
Andra granaten på en vecka.
Det är facit för Uppsala magnetfiskeförening som i torsdagskväll fiskade upp ännu en granat ur Fyrisån. Men nu blir det stopp för fisket eftersom det anses för farligt.
– Vid varje bro som vi fiskar vid så får vi upp en bomb, säger Uppsala magnetfiskes ordförande Niklas Larsson.

Fyndet gjordes vid gångbron bredvid Fyrishov.

– Vi börjar bli vana med att fiska upp granater här nu. Den här granaten var rätt liten så vi kunde sänka ner den i en hink med vatten och sedan ringde vi polisen.

Nationella bombskyddet kom till platsen spärrade av ett område för att sedan konstatera att den här granaten var skarp.

– Den förra hade tändhatten på men var tom inuti, men den här var skarp och smällde har jag fått reda på, säger Niklas Larsson till SVT Uppsala.

– Jag har en kompis som är inom försvaret, så vi brukar alltid höra med honom vad det är för något vi fått upp och då fick vi reda på att det var en mortargranat.

”Verkar finnas många kvar”

Efter några timmar lämnade bombskyddet under natten och med sig hade man granaten som nu ska ha oskadliggjorts.

I snitt hittas en till två granater per år i Fyrisån men det udda i de här två fynden är att tändhatten varit kvar.

– Det är bra att det är vi som får tag i dem här för att annars är risken att det är någon nybörjare får upp dem istället.

I helgen skulle fler medlemmar ur föreningen magnetfiska men så blir det inte. Efter fynd har det blivit för farligt, anser både polis och kommun och nu ska bombexpertis undersöka åbottnen.

– Magnetfiskarna gör ett fantastiskt jobb, men vi vill inte uppmuntra deras arbete när det finns fara för liv och lem, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsnämnden, till Upsala Nya Tidning uppger TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer