SVT Uppsala träffar två lokala arrangörer som vill berätta om de omdebatterade ravefesterna från insidan. Foto: Ellen Pan/SVT

Ravearrangörer i Uppsala: ”Många vill ha fest även om det är corona”

Uppdaterad
Publicerad

Max åtta personer är tillåtna på allmänna sammankomster – men samtidigt sprids bilder från ravefester runtom i Sverige, där ett stort antal människor samlas och dansar på en liten yta. SVT Uppsala har träffat två lokala arrangörer, som vill ge sitt perspektiv ”från insidan”.

– Det här är något vi brinner för. Men vi gör vårt bästa för att ändå ta vårt ansvar, säger ”Ines”.

Ines och Amal, som egentligen heter något annat, vill vara anonyma eftersom ravefesterna har blivit en så pass infekterad fråga. Tillsammans brukar de arrangera fester med omkring 50 till 300 personer. Men den senaste tiden har duon valt att lägga verksamheten på is på grund av corona.

Coronaviruset i Uppsala

– Vi har påverkats väldigt, väldigt hårt. Vi har inte alls kunnat vara så aktiva som vi är vanligtvis, säger Ines.

”Många vill ha fest även om det är corona”

Helt dött har det dock inte varit på Uppsalas ravescen under hösten. Enligt Amal och Ines var de senast på en tillställning i oktober.

– Många vill gärna ha fest även om det är corona. Det är svårt att välja att inte ha fester när man ser att kollektivtrafiken, allmänna platser och restauranger är öppna, säger Amal.

Men varför tycker ni att det är viktigt att ha fester trots att det finns en smittorisk?

– Jag tycker att det är viktigt för vår mentala hälsa att kunna umgås med varandra. Men för att det ska funka så kommer vi behöva ställa om i hur vi går till väga, för att inte riskera att smittas, säger Ines.

I klippet berättar de två lokala ravearrangörerna mer om hur de tänker kring coronarestriktionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet