Magnus Almerfors förklarar vilka befogenheter polisen har vid ravefester. Foto: Arkivbild/Ellen Pan

Så får polisen agera mot ravefesterna

Publicerad

Debatten kring ravefester har blossat upp ordentligt under coronapandemin, och många frågar sig varför polisen inte stoppar tillställningarna. Men polisen menar att det ofta handlar om slutna sällskap eller egna föreningar, och då gäller andra regler.

Just nu får max åtta personer samlas vid offentliga tillställningar – men trots det sprids bilder från ravefester runtom i Sverige, där ett stort antal människor samlas på en liten yta.

– Det är en gråzon, så folk väljer att tänja på gränserna. Det är ju fortfarande rekommendationer och ingen lag, säger en lokal ravearrangör som SVT Uppsala pratat med.

Coronaviruset i Uppsala

Polisen: ”Det är ingen gråzon”

Enligt Magnus Almerfors, operativ samordnare på polisen, finns det sätt att komma runt maxgränsen på antal deltagare.

– Det är en del slutna sällskap, människor som har en egen förening eller bara ett visst antal människor som valt att gå på en fest men ingen inbjudan har gått ut till allmänheten.

Han håller dock inte med om att regelverket är oklart.

– Bjuder man in i sociala medier och det är på en plats dit allmänheten kan ha tillträde, då är det tillståndspliktigt. Så det är ingen gråzon i det perspektivet.

Hör polisen Magnus Almerfors berätta mer om polisens befogenheter kring ravefester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet