Vinnarna från vårens final läste högt för att inspirera andra elever på Gränbyskolan. Foto: Pontus Stark

Elevernas udda talang tog dem till seger: ”Alla var chockerade”

Publicerad

Sedan nästan 20 år tillbaka arrangeras det en tävling i högläsning bland skolor i Uppsala. Gränbyskolan är reagerande mästare.

– Det kändes riktigt bra, säger Farin Chowdhuri, som var en del av det vinnande laget.

På måndagsmorgonen högläste de tre segrande eleverna för skolans sjundeklassare. Tanken är att de ska inspirera andra att delta i tävlingen som kommer att avgöras i april nästa år. Dessutom fick de motta vandringspriset i form av en pokal under ceremonin i skolans aula.

– Högläsning är väldigt viktigt. Sedan är det väldigt nyttigt att utmana sig själv att stå inför en publik. Det är något som många människor tycker är jätteläskigt, säger Cilla Peiro, rektor vid Gränbyskolan.

Finalen avgörs på Grand i Uppsala där vinnaren koras av en jury. Gränbyskolan är en av de skolor som vunnit flest gånger sedan tävlingen startades kring millenieskiftet.

Hör skolan berätta mer om segern i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.