De skickar ambulans fylld med sjukvårdsmaterial till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En ambulans fylld med sjukhusmateriel avgår från Uppsala under tisdagen. Tanken är att den ska hjälpa till i Ukraina.

– Drömmen är att det här kan rädda en människas liv, säger Arash Adib, en av initiativtagarna.

Ambulansen är privatägd av forskaren Marvin Seibert som har använt den i ett forskningsprojekt där man testade att installera en virusdödande teknik i fordon, däribland begagnade ambulanser.

– Vi känner att den kan göra mer nytta i Ukraina just nu, säger Marvin Seibert.

Ukrainakriget och Uppsala

Personerna bakom idéen har vänt sig till privatpersoner och företag för att även fylla ambulansen med sjukvårdsmateriel.

– Vi har fått in mer än vad som ryms i en ambulans. Vi har bett om materiel som matchar en lista av sjukvårdsmateriel som behövs i Ukraina.

– Det är inte kul att läsa de listorna – man fattar direkt hur illa det är.  Det är, exempelvis, blodstoppande förband och sådant som kan strypa blodtillförseln. Vi är inga sjukvårdare utan försöker bara dra i de trådar vi kan för att hjälpa till, säger Arash Adib som haft en nyckelroll i att fylla ambulansen med materiel och göra den redo för avfärd.

Utrustad med bår

Blåljusen finns inte kvar men ambulansen är utrustad med exempelvis bår, platser för vårdpersonal, fack för medicinsk utrustning och så vidare.

– Som det ser ut kommer den här att hamna vid en läkarstation precis vid gränsen mellan Ukraina och Polen där den kommer att kunna användas i Ukraina, säger föraren Lars Norman.

Se ambulansen och hör om initiativet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet