Foto: SVT

”Det handlar om gäng, vapen och droghandel”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

SVT Nyheter Uppsala kommer under de kommande dagarna berätta om ett Uppsala som det på senare tid pratas om i Rapport eller refereras till i Efterlyst. Många har ställt sig frågan: Vad händer?

Daniel Legue

redaktionschef och ansvarig utgivare SVT Nyheter Uppsala

En svart van rullar fram och en kvinna gråter högt och förtvivlat. Efter ännu en dödsskjutning i Uppsala står nu familjen vid en kista i Berthåga. Jag, en reporter från SVT och familjen är på plats. En nära släkting till den skjutne iförd skyddsväst. Det vi ser är det andra Uppsala. Det som inte handlar om studenter, julhandel eller innebandy. Ett Uppsala som både skrämmer och chockerar.

När den svarta bilen med kistan rullar iväg står vi där och försöker förstå. Och det slår mig snabbt att det inte handlar om det andra Uppsala. Det handlar om vårt Uppsala. Ditt och mitt. Oavsett om du bor i främre Luthagen, Kåbo eller Stenhagen. Du och jag har ett ansvar. Precis lika mycket som poliserna – och inte minst de som väljer den kriminella banan.

SVT Nyheter Uppsala kommer under de kommande dagarna att berätta om ett Uppsala som det på senare tid pratas om i Rapport eller refereras till i Efterlyst. Många har ställt sig frågan: Vad händer?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Svaren skiftar efter den politiska skalan och ideologiska agendan. Oavsett så måste vi göra något. För att förstå och få en inblick i problematiken har vi pratat med poliser och kriminella. Utsatta och helt vanliga Uppsalabor.

Det handlar om gäng, vapen och droghandel. Något som vi sett på annat håll tidigare men måste förhålla oss till här och nu. Det handlar om familjer och nätverk. Men det handlar kanske främst om utanförskap. Man har egna regler som man följer och lever efter.

Och det är här någonstans det blir kortslutning. Det handlar inte om att ta tillbaka våra gator från några ligister, det handlar egentligen bara om att vi står upp och visar att vi inte tolererar detta. Inte i Uppsala. Enköping. Knivsta. Tierp. Och självklart inte heller i stadsdelar som Gränby eller Gottsunda.

Lotta Sandhammar och Kina Pohjanen är reportrarna bakom jobbet där vi visar hur gängen formeras, vad de bråkar om och hur polisen och rättsväsendet agerar.

Har du tips eller synpunkter är du välkommen att höra av dig. Det går också bra att maila mig eller direkt till redaktionen. Du kan vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Skotten - Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet