Polisen Simon Häggström är specialiserad på prostitution och människohandel. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

”Det här är kvinnor som offrar sig själva på ett altare”

Uppdaterad
Publicerad

Insatsen mot prostitution och människohandel i Uppsala gjordes i samband med att polisen fick mer utbildning på området. Polisen Simon Häggström har många års erfarenhet av problematiken.

– Det handlar om en rutten människosyn i allmänhet och en rutten kvinnosyn i synnerhet, säger Simon Häggström om vad som förenar alla sexköpare. Han är polis och specialist på prostitution och människohandel för sexuella ändamål vid NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Under den gångna veckans insats var han med och utbildade poliser i Uppsala. Problemet med prostitution var tidigare mer koncentrerat till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Nu kan vi se att man upptäckt att det finns marknad och en efterfrågan även i andra städer, säger Simon Häggström.

Förflyttar sig snabbt

Han säger att sexhandeln är gränsöverskridande. Många gånger rör det sig om utländska grupperingar som åker runt i landet och säljer sex på en ort under några dagar, innan de drar vidare till en ny stad. Men sexhandeln pågår överallt, hela tiden.

– Det som blir väldigt tydligt är att man med ganska små medel kan trycka tillbaka handeln. När polisen gör en insats flyr man fältet.

I klippet ovan kan du höra Simon Häggström berätta om hur kvinnor hamnar i prostitution.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexköpshärva på massagesalonger

Mer i ämnet