De länsbor som SVT Nyhetet Uppsala registrerat i Paradisläckan är skrivna på flera olika kommuner i länet. Foto: TT/SVT Design

Det här är länsborna i Paradisläckan

Uppdaterad
Publicerad

Av de 1.035 svenskar som identifierats från paradisläckan är 22 stycken folkbokförda i länet. SVT Nyheter Uppsala har sammanställt listan. Bland namnen återfinns lärare på Uppsala universitet och en tidigare OS-aktuell landslagsidrottare.

Över 40 miljarder kronor. Så mycket skatt undanhålls Sverige varje år med hjälp av offshorebolag. Det enligt beräkningar som SVT:s Uppdrag granskning gjort med hjälp av uppgifter från Skatteverket och den senaste forskningen.

SVT har i samarbete med TT och den internationella journalistnätverket ICIJ identifierat 1.035 svenskar som på något vis har ett bolagsengagemang på Malta.

Skälen till att personerna förekommer i läckan är olika och det måste inte innebära att man gjort någonting olagligt.

Länsbor

Bland dem finns ett 20-tal länsbor. I läckan finns bland annat en lärare på Uppsala universitet och en framgångsrik pokerspelare. Även pensionärer, egenföretagare och anställda inom offentlig verksamhet förekommer. Det finns också personer med kopplingar till högst uppsatta kommuntjänstemän, även en tidigare OS-aktuell landslagsidrottare.

Upplandslistan

  • 22 stycken länsbor finns registrerade i läckan. De är skrivna i Östhammar, Enköping, Knivsta och Uppsala kommun.

Kön

  • Bland dem som vi identifierat är det 21 män och 1 kvinna.

Ålder

  • Personerna är från 33 till 74 år.

Inkomst

  • Hur personernas inkomst sett ut under taxeringsår 2016 skiljer sig stort. Från 0 upp till strax över en 1.000.000 kronor.

LÄS MER: Interaktiv karta – här bor svenskarna i Paradisläckan

Experten kommenterar

Det kan finnas helt legitima skäl till att personer har offshorebolag på Malta. Men det kan också vara för att det finns möjligheter att minska sin skatt.

Torsten Fensby är en av världens främsta experter på skatteplanering och skattesmitning. Det efter förhandlingsuppdrag för handelsorganisationen OECD och senare för Nordiska ministerrådets räkning.

Fensby anser att den ”legala skatteflykten” är allvarlig, eftersom den omsätter mer pengar än den rent brottsliga verksamheten.

– Om du inte betalar den skatt du ska betala vare sig du gör det på ett olagligt eller lagligt sätt så får ju staten mindre pengar in för att finansiera de offentliga utgifterna. Och det påverkar ju alla åtaganden staten har när det gäller infrastruktur, välfärd – allting. Och jag menar att vi ser konsekvenserna av det i dag, säger han till SVT.

LÄS MER: Svenskarna i Paradisläckan

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet. Tre svenska redaktioner är en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Paradisläckan

Mer i ämnet