Dalila Moghrabi är en av Gottsunda mammorna. Foto: SVT/privat

Gottsundamammorna tar paus – för högt tryck

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Gottsundamammorna tar paus på obestämd tid. Detta eftersom ungdomsarbetet blivit alltför krävande att klara av på egen hand utan ekonomiskt stöd.
– Vi skulle vilja öppna redan i går igen, men det går inte. Vi måste ha en paus, säger talesperson Dalila Moghrabi.

Det var tidigare i veckan som den ideella stödföreningen Gottsundamammorna gick ut med att de tar paus och att den lokal där de haft möten och samlingar kommer hållas stängd.

Enligt samordnaren Dalila Moghrabi var det ett tungt beslut att ta, men de såg ingen annan utväg.

– Det har blivit så intensivt och mycket jobb så att vi inte klarar oss längre. Vi ställer upp för ungdomar och föräldrar, håller kontakt med skolor, följer upp med socialen och läkare. Det är ett 24 timmars jobb ovanpå våra egna jobb och familjer, säger hon.

Gottsundamammorna bildades som förening efter en tid med stora oroligheter i stadsdelarna Valsätra och Gottsunda under hösten 2017. Sen dess har de gett olika typer av stöd, bland annat genom nattvandringar, och samarbetat med myndigheter och Studiefrämjandet.

Har ansökt om ekonomiskt stöd

Nu väntar föreningen på att den stödansökan de lämnade in i augusti ska gå igenom hos Uppsala kommun, så att de får lite ekonomiska muskler för att hålla igång verksamheten.

– Vill att det ska bli en så kort paus som möjligt. Vi skulle vilja öppna redan i går igen. När vi pratade om det så var det med tårar och gråt. Det känns som att vi svikit dem, men nu klarar vi inte mer. Vi går på knäna, säger Dalila Moghrabi.

Johan Börjesson är processkoordinator på avdelningen för social hållbarhet på Uppsala kommun och en av dem som arbetar med Gottsunda/Valsätra.

– Självklart är det tråkigt att de behöver ta en paus. Vi har varit i kontakt med dem i dagarna om det är nåt som vi kan stötta med under den här ansökansprocessen. Gottsundamammorna och även många andra föreningar i området har en positiv del i utvecklingen där och de har ett stort engagemang för Gottsunda och dem som bor där, säger han.

Släpper inte taget

I mitten av oktober kommer kommunstyrelsens arbetsutskott ta beslut om stöd. Enligt Dalila Moghrabi så tänker föreningen ändå inte släppa taget helt om de som behöver stöd.

– Vi försöker hålla kontakt med alla som behöver det dagliga stödet. Vi försöker göra så gott vi kan med dem som det är akut med. Vi släpper inte taget om dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet