Foto: TT

Det här gäller när du flyger med djur

Publicerad

Ska du ta med dig en fyrbent vän på semestern? Flygbolagen har olika regler, men en del saker gäller överallt och det är viktigt att ha koll innan man åker till flygplatsen.

Husdjur kan antingen få följa med inne i kabinen eller i flygplanets lastutrymme. Enligt Transportstyrelsen är det endast mindre djur under en viss viktgräns och som får plats i en bur eller väska av handbagagestorlek som får följa med ägarna i kabinen.

Det är ägarens ansvar att se till att djuret har ett pass för sällskapsdjur, är ID-märkt, har rätt vaccinationer och i övrigt följer Jordbruksverkets regler. Vissa djur, såsom plattnosade hundar avråds ofta från att flyga eftersom de kan få andningsproblem.

Att tänka på när du flyger med djur

  • Kattungar och hundvalpar ska vara äldre än 8 veckor och räknas som handbagage.
  • Det kostar extra att ha med djur. Priset varierar mellan flygbolagen, destinationen och beroende på om hunden får resa i kabinen eller om den måste åka i lastrummet. I kabinen kan det kosta mellan 200 och 1 000 kronor. I lastutrymmet kan det kosta från 350 kronor upp till 3 000 kronor.
  • De flesta flygbolag tar emot ledar- och servicehundar. Då har inte hunden samma vikt- och storlekskrav och behöver inte resa i en väska.
  • Vissa länder kräver olika typer av tillstånd för djur som färdas till och från landet. Kolla upp vad som gäller i förväg!

Osäker inför resan? Kontakta ditt flygbolag i god tid för hjälp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppsala

Mer i ämnet