Det finns olika saker att göra som hyresgäst. Foto: TT

Extremvärme: Det här har du rätt till som hyresgäst

Publicerad

Höga temperaturer, luft som står stilla och gassande sol rakt genom fönstret i ens bostad. Vad har du som hyresgäst rätt till då? SVT Nyheter Uppsala har pratat med Hyresgästföreningens regionchef Johan Pelling.

Johan Pelling berättar att det finns olika saker man kan göra om det är väldigt varmt i ens lägenhet. Det går bland annat att ställa in fläktar, installera persienner, sätta upp markiser och ha solfilter på fönstren.

– I teorin så finns det en mängd åtgärder som man kan göra. Det har varit en extrem sommar och hyresgäster ska ha försökt få tag på fläktar men de har inte funnits, säger Johan Pelling som är regionchef för region Aros-Gävle vid Hyresgästföreningen.

I första hand ska man som hyresgäst kontakta hyresvärden och påtala felet. Om man inte får problemet åtgärdat och den respons man önskar kan man vända sig till Hyresgästföreningen för vägledning.

Ordna det på egen hand

Johan Pelling berättar att man kan driva frågan om hyreskompensation. Det finns dessutom något som heter självhjälpsrätten.

– Men den ska man försöka vara försiktig med. I principen fungerar det som så att man exempelvis köper en fläkt som hyresvärden därefter får betala. Det blir en bevisfråga och det är bäst att man kontaktar oss först.

Hur snabbt kan ni hjälpa till?

– Det är lite olika. Vid utsatta situationer ska man kunna förvänta sig en omedelbar åtgärd, säger Johan Pelling.

Temperaturer i lägenheten:

Särskilda regler under tillfälliga värmeböljor

24 grader: Varmare än så ska du inte behöva ha det i lägenheten längre perioder. Undantag görs under sommaren.

26 grader: Maxtemperaturen som tillåts varaktigt under sommarmånaderna. Även högsta temperatur som tillåts tillfälligt under resten av året.

28 grader: Högsta temperatur som tillåts under tillfälliga värmeböljor, det vill säga ett par till några dagar under sommaren.

Källa: Socialstyrelsen, Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.