Mats Ekström är tredje generationens mjölkbonde på familjegården i Grillby utanför Enköping. 2006 utökade hans verksamhet mjölkkoantalet på gården och märkte hastigt en sak – ett skriande behov efter mer foder.
Majsen blev lösningen. En gröda som klarar av varmt klimat och har hög energihalt till djuren. I år odlar han ungefär 30 hektar majs på sin mark.
– Du får stor skörd och bra foder på liten yta, säger Mats Ekström och fortsätter:
– Majs är en gröda som klarar av torka. Vi har odlat i över tio år och under de åren är det kanske två av dem då det inte gått bra, säger Mats Ekström.
Klimatförändringar gör majs odlingsbart
Tidigare har grödan varit förhållandevis ovanlig i mellersta Sverige och uppåt.
Det var ovanligt i Uppland när Mats, som även är förtroendevald LRF Mälardalen, började. Men enligt honom har klimatförändringarna gjort att fler bönder kan odla majs även här.
”Kossor är som tonåringar”
En annan anledning till varför majs har blivit allt vanligare är att nya sorters majs som klarar av ett kallare klimat har tagits fram och förädlats.
– Odlar man majs så får man en blandning av gräs och spannmål i samma växt. Det är dessutom sött, vilket kossor gillar. De är som tonåringar och vill ha mycket socker i foderstaten, säger Mats Ekström.
I klippet: ”Förändringarna i klimatet gör att du kan odla saker som du kanske inte kunde odla förut”, Mats Ekström om varför det blir vanligare att odla majs.
Majsen i Uppsala län
2023 var den fördelade majsarealen 152,24 i Uppsala län, enligt siffror från Jordbruksverket. Förra året, 2022, var den fördelade arealen 58,3. I grannlänet Västmanland, ser siffrorna relativt snarlika ut. Direkt norr i Gävleborg är dock arealen betydligt mindre: Endast 1,6 fördelad areal 2023.
Källa: Växa, husdjursförening