Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man måste se om sitt hus”, säger bonden Peder Alenius i Gladaberg utanför Vindeln. Han är i dagsläget inte beredd att sälja foder söderut – trots torkan som drabbar kollegorna hårt. Foto: SVT/Berno Jonsson

Foderbrist hos lantbruk i söder – vädjar till Västerbottens bönder som inte vill sälja

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt i markerna, framför allt söderut. Nu kommer rop på hjälp med foder från lantbrukare i södra Sverige – men de västerbottniska bönderna är tveksamma.

– Klart att vi måste försöka hjälpas åt men just nu är jag tveksam. Vi vet inte själva vart det här ska ta vägen och vi har inget jätteöverskott av foder, säger Martin Berglund i Umgransele.

Lite foder i lager

Situationen är likadan för Peder Alenius i Gladaberg utanför Vindeln och han tycker synd om bönderna i södra Sverige som drabbats värst av torkan.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– Men jag har ingenting över att sälja söderut, jag har visserligen ett litet lager men om det blir torka nu i år blir det dålig skörd och då måste jag själv ha en liten reserv. Man måste se om sitt hus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet