Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen tillåter skörd av trädor för att stötta djurägare i områden med torka. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Risk för foderbrist – nu agerar länsstyrelsen i Västernorrland och LRF

Uppdaterad
Publicerad

Det är torka i  stora delar av landet och risken är stor att det kommer att leda till foderbrist. Därför har länsstyrelsen i Västernorrland gett klartecken till skörd av marker som egentligen ska ligga i träda under sommaren.

Enligt länsstyrelsen är Västernorrland i ett utsatt läge när det gäller torka och brist på nederbörd. Den samlade lägesbilden efter regelbundna avstämningar med Lantbrukarnas riksförbund, LRF, visar att man nu måste hjälpa djurägare i drabbade områden genom att till exempel tillåta skörd av mark som ligger i träda.

– Som det ser ut nu behöver södra Sverige mer foder än vad som har kunnat skördas. Om vi då i Norrland kan skörda våra trädor och leverera söderut är det fördelaktigt för hela Sverige och hela branschen, säger Gunilla Kjellsson som är regionordförande för LRF i Västernorrland.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Blir handelsvara

Även LRF har höjt sin beredskap när det gäller brist på nederbörd och torka. På förbundets hemsida finns information och kontaktvägar för den som behöver stöd. Här finns också en länk till Facebookgruppen ”Fodertips i Västernorrland”, som fungerar som en portal för dem som söker och dem som har foder i svåra tider.

– Nu ökar trafiken där igen. Där kan markägare och dem som behöver foder mötas. Vi har många hästägare som behöver foder också och då kommer den här platsen till nytta, säger Gunilla Kjellsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet