Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I skytteltrafik har helikoptrarna gått ner till den närliggande sjön för att hämta vatten, för att kort senare vattenbomba brandhärdarna längs stambanans räls i Helgum. Foto: Ylva Holmgren SVT

Skogsbranden i Helgum: Se helikoptern vattenbomba

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen kunde räddningstjänsten lämna det brandhärjade området längs stambanan i trakterna av Helgum utanför Sollefteå, efter flera dagars släckningsarbete.

Under fredagen åkte helikoptrar i skytteltrafik för att vattenbomba brandhärdarna längs banvallen – se bilderna här.

Räddningstjänsten har använt styrkor och personal både från Ångermanland, Medeplad och Jämtland. Det har brunnit på en mängd ställen längs stambanans räls men under fredagseftermiddagen bedömde räddningstjänsten att man hade bra koll på läget.

Två helikoptrar från Frösön i Östersund har anslutit för att vattenbomba, en resurs som räddningstjänsten är tacksam för.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

– En tio kubikmeter stor tankvagn får vi tillgång till från Trafikverket och den har vi begärt hit via järnvägen från Ånge, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Anders Lögdal.

Avslutade insatsen under lördagen

Tågtrafiken står annars stilla på sträckan tills vidare, och det har den gjort sedan torsdagseftermiddagen.

– Målet är att tågtrafiken ska kunna återupptas så snart som möjligt, säger Anders Lögdal.

Troligen är det just ett tåg som orsakat bränderna, genom gnistor från bromsarna.

Sent på fredagskvällen jobbade fortfarande ett 20-tal brandmän samt helikoptrar med släckningen, och på lördag morgon var branden under kontroll. Senare under lördagen hade arbetet helt lämnats över till markägaren.

Ytterligare en brand har härjat i Ramsele, uppskattningsvis 50 x 100 meter stor. Där arbetade tre stationer med släckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torka, värme och brandrisk sommar 2023

Mer i ämnet