Duellen: Här möts partierna i het debatt om hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

Bör Uppsala kommun skrota lagen om valfrihet som system för hemtjänsten? Det tycker Socialdemokraterna som förespråkar upphandling. Moderaterna vill ha kvar nuvarande valfrihetssystem. Här möts Eva Christiernin (S) och Therez Almerfors (M) i en debatt om framtidens hemtjänst i Uppsala – vardera parti får totalt 45 sekunder var på sig att lägga fram sin åsikt.

Debatten har väckts till liv efter att det uppdagats stora brister inom hemtjänsten hos den privata utföraren Attendo. I dagsläget har kommunen ett system som innebär att företag kan etablera sig på hemtjänstmarknaden utan att det upphandlas av kommunen. Det vill Socialdemokraterna nu ändra på – men Moderaterna håller inte med.

Systemet som Moderaterna förespråkar, och som kommunen har idag, heter LOV (lagen om valfrihet). Det innebär att äldre får välja hemtjänst och att det är fritt fram för privata aktörer och ideella organisationer att etablera sig, så länge man uppfyller kommunens och Inspektionen för vård och omsorgs krav.

I klippet: Här möts partierna i het debatt om hemtjänsten.

Lagen om valfrihet

  • Den 1 januari 2009 trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft.
  • Lagen är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling (LOU).
  • Den reglerar vad som gäller för kommuner och landsting som vill konkurrenspröva kommunala verksamheter.
  • Valet av vård- och omsorgstjänster överlåts till brukare eller patient.
  • Alla får samma ersättning av kommunen/landstinget för samma verksamhet.
  • Det är frivilligt för kommuner att införa valfrihetssystem men obligatoriskt för regionerna inom primärvården

Källa: TT och Upphandlingsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet