Efter läger i Japan – svenska scouter måste söka vård

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten går nu ut med information om att alla deltagare på lägret måste söka vård.

Två fall av hjärnhinneinflamation har rapporterats efter ett scoutläger i Japan som nyligen avslutades. De drabbade personerna kommer från Skottland, men det kan även vara så att svenskar har smittats.

Karin Stenborg från Knivsta scoutförening var på plats på lägret tillsammans med bland annat sin dotter.

Smitta på scoutläger

– Vi fick larm på mail och på Facebook, alla möjliga kanaler användes för att kontakta oss. Det gick inte lång tid från att vi åkt hem tills att vi nåddes av larmet, säger hon.

Mycket smittsamt

Hjärnhinneinflamation, i det här fallet en meningokockinfektion, är en allvarlig och mycket smittsam sjukdom som finns i stora delar av världen. Sjukdomen sprids via bakterier, och symptomen är främst feber, kräkningar och nackstyvhet.

Redan innan resan blev deltagarna på lägret uppmärksammade på sjukdomsrisken, och man kunde då välja att vaccinera sig. Något som Karin Stenborg och hennes dotter gjorde.

– Vi kände att vi redan spenderade så pass mycket på resan att ett par extra hundralappar inte spelade så stor roll. Och såhär med facit i hand kan man säga att det kändes ganska bra.

”Mina tankar går till andra länder”

Karin Stenborg menar att hon inte skänner någon oro själv, men att det finns andra länder där personer kan ha drabbats hårdare.

– Mina tankar går ju till de länder som kanske inte ha ett lika välutvecklat informationssystem som vi har i Sverige. Vi får ändå information från myndigheter om att vi ska gå på antibiotika nu till exempel, säger hon.

Tror du att det kommer att påverka deltagarantalet på andra läger?

– Nej, det tror jag inte. Kanske om det blir så att det är många som drabbats, men det är för tidigt att spekulera i, säger Karin Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet