Foto: SVT

Efter oroligheterna: UL håller krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Efter påskhelgens och de senaste dagarnas oroligheter i stadsdelarna Gottsunda, Eriksberg och Valsätra ska UL ha ett internmöte där de ska gå igenom de eventuella riskerna med den kommande trafiken.

Bränder och stenkastning mot polisen — stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala har återigen drabbats av oroligheter flera kvällar i rad. Bilar, containrar och papperskorgar har brunnit i omgångar under påsken och de senaste dagarna.

Strax efter klockan 22 på tisdagskvällen meddelade UL, som ansvarar för kollektivtrafiken, att samtliga bussar till Gottsunda ställdes in dygnet ut på grund av stenkastning.

Bränder i Uppsala

– Under tisdagskvällen ställde vi in trafiken på polisens uppmaning. Våra chaufförers säkerheten riskerades helt enkelt, säger han.

Under onsdagen meddelar UL:s presschef Sture Jonsson att man följer utvecklingen.

Möte ska hållas

Enligt Sture Jonsson så kommer det under onsdagen hållas ett möte hos UL. Där man ska gå igenom händelserna, och vilka eventuella åtgärder man ska ta till.

– Inget är bestämt i dagsläget. Men det är klart att vi hela tiden måste värna om säkerheten.

Hur ser då på att indragna linjer drabbar fler än de som skapar oroligheterna?

– Så blir det tyvärr. Något vi som du kanske förstår inte tycker speciellt bra om. Så när vi väl tar beslut om att dra in trafik så är det såklart en faktor vi tar i beaktning. Vi vill självklart inte att det ska bli någon kollektiv bestraffning av en hel stadsdel. Det är inte så vi jobbar, säger Sture Jonsson.

40-tal ungdomar

Enligt polisen kan oroligheterna bero på tidigare insatser de gjort i området. Under tisdagen var ett 40-tal ungdomar inblandade i oroligheter som blossade upp sedan polisen omhändertog en efterlyst yngling som avvikit från ett behandlingshem.

Enligt UL lutar det dock inte åt några fler inställda linjer. Om situationen inte blir värre.

– Vi följer detta nära, i samråd med polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Uppsala

Mer i ämnet