Ansvarigt befäl i fokus under vargutredning

Uppdaterad
Publicerad

Var skjutningen av vargen i Tierp ett jaktbrott? Den frågan utreds nu av en åklagare. Och om något brott begåtts så är det beslutsfattaren som ska ställas till svars, inte den polis som avlossade skottet.

Det var den 29 januari som en varg tog sig in i ett villakvarter i Tierp, där den fällde ett rådjur. Vargen fångades på film och både polis och länsstyrelsen begav sig till platsen. Vargen avlivades eftersom den kunde utgöra ett hot mot människor. Men polisens beslut ifrågasattes från flera håll.

Nu utreds skjutningen av vargen av åklagare Håkan Roswall vid Särskilda åklagakammaren som håller i utredningen.

Ett antal personer är redan förhörda, och fler förhör ska hållas.

– Det sker på telefon och handlar om dem som sett vargen – polispatruller, allmänheten och länsstyrelsen. Och så ska jag ha lite kontakter med folk som förstår sig på vargar och deras beteende, säger Håkan Roswall.

Det finns en bestämmelse i jaktlagen som ger polisen rätt att skjuta till exempel en varg – om den kan ”antas vara farlig för människors säkerhet”. Och om det inte finns någon annan åtgärd att vidta.

– Det är det jag ska utreda nu – fanns det fog för beslutet att skjuta vargen. Och jag tittar på det här eftersom det kommit in anmälningar från allmänheten som ifrågasatt beslutet men också från polismyndigheten, som vill få saken prövad, säger Håkan Roswall.

Ansvarig för beslutet

Fallet med Tierpsvargen är unikt – Håkan Roswall känner inte till någon liknande utredning.

Han betonar att de poliser som varit ute på platsen och skjutit vargen inte utreds, utan att det handlar om ifall ansvarigt befäl gjort fel.

– Det är den som fattat beslutet i Uppsala som i så fall ska delges misstanke. Men det blir en senare fråga, jag har inte ens beslutat om personen ska förhöras ännu.

Håkan Roswall ska också försöka klargöra vilken utbildning och träning polisen får avseende jaktlagens tillämpning på situationer som den i Tierp.

Utredningen kan vara klar om ungefär en månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.