Här obduceras Tierpsvargen

Publicerad

En hanvarg på 32,7 kilo med flera yttre skador. Så löd den första domen efter att Tierpsvargen inkommit till SVA under förmiddagen. Nu är bilden klarare.

Vargen som sköts i Tierp under tisdagen har obducerats under onsdagen. Och bilden av djuret är nu betydligt klarare, enligt veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Vargen ska ha varit en vuxen hane som hade något mindre fettreserver än normalt. Det dödande skottet ska ha tagit i lungan och orskat en snabb död. Vargen hade ett flertal hudskador, alla var minst några dagar gamla.

Veterinär Gete Hestvik undersökte vargen. Foto: SVT

Fraktur på revben

Den hade skador på bland annat nos, fram- och bakben. Ett av såren var inflammerat och ett annat var orsakat av bett från ett annat djur.

Vargen ska även ha haft en äldre fraktur på två revben som vid dödsögonblicket ska ha varit läkta. Frakturen skulle dock kunna förklara varför den var så pass mager som den var, enligt SVA:s veterinär.

I magsäcken hittades benrester från en tidigare måltid, samt en mycket liten mängd pälshår från ett hjortdjur.

Rebecca filmade vargattacken på sin bakgård: ”Den är tillbaka!” Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer