Vet du mer? Kontakta reporter Julia Carlbaum: julia.carlbaum@svt.se Foto: SVT

Poliser i Uppsala tystas ned

Uppdaterad
Publicerad

En herrklubb där den som tycker annorlunda fryses ut. Så beskriver flera poliser, som SVT Nyheter Uppsala talat med, arbetsklimatet på polisen i Uppsala. Och det här ska ha pågått i flera decennier.

– Man tiger ihjäl oss, säger polisinspektör Jenny Bonazzi.

Flera av poliserna som SVT Nyheter Uppsala har pratat med har nu lämnat sina positioner, eller arbetsplatsen. De orkar helt enkelt inte längre, och nästan alla vill vara anonyma. Men en av dem som pratar om det här öppet är polisinspektör Jenny Bonazzi. Hon gör det trots att hon är rädd för att förlora jobbet, placeras om eller för direkta hot. Hon upplever att hon varit med om kränkande särbehandling, och att det är en del i en större bild.

– När det är individer som påpekar någonting som är fel eller en brist eller kanske till och med säger emot en chef eller en makthavare, då tystas man som individ på olika sätt. Det här handlar inte om mig, det här handlar om ett strukturellt problem – man tiger ihjäl oss, säger Jenny Bonazzi, polisinspektör vid Uppsalapolisen.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

LÄS MER: ”Kvinnor har fått förklara varför de har kjol”

”Du blir som luft”

Vi har talat med ett tiotal personer som varit eller är anställda på polisen i Uppsala, så här beskriver några av dem arbetsklimatet:

”Om man inte håller med finns ingen tolerans, du blir som luft.”

”Det här riktar sig främst mot kvinnor men även män som säger emot drabbas.”

”Polisen är ett skräckexempel.”

”Det är en herrklubb med en unken kvinnosyn.”

”Det är inte ett dugg bättre inom Uppsalapolisen nu jämfört med på 90-talet.”

Ett långsiktigt arbete

Carin Götblad är sedan 1 januari i år regionpolischef för polisregion Mitt, som Uppsalapolisen är en del av, och hon är medveten om problemet.

– Så vill inte jag att det ska vara, jag hörde också det när jag kom hit. Så det är inte helt ovanligt att det finns personer som känner så. Jag jobbar aktivt för att vi inte ska ha det och ingen ska behöva känna så, men vi har flera tusen anställda. Det är ett långsiktigt arbete, säger hon.

Reporter: Vi har också pratat med flera som berättar om en unken kvinnosyn. Har du fått de signalerna?

– Ja, det har jag fått. Det jag kunde se när jag kom hit var att man inte har bedrivit något strategiskt jämställdhetsarbete, så det är någonting som vi har lagt en jättebra grund för, säger Carin Götblad och tillägger:

– Men det här är saker som man inte ändrar över en natt, framför allt krävs det att man får fram fler kvinnor i olika nyckelpositioner, men också att man höjer medvetenheten och att man har en dialog kring saker och transparens kring olika frågor, och det tar lång tid. Men jag är van att jobba med det, jag har jobbat med det i 25 år i mina myndigheter, så jag brukar lyckas.

Vet du mer? Kontakta reporter Julia Carlbum: julia.carlbaum@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

POLISER I UPPSALA TYSTAS NED

Mer i ämnet