Den nya generationen granbarkborrar har lite ljusare täckvingar och är mer håriga än de som började angripa granarna tidigare i våras. Foto: Skogsstyrelsen

En ny generation granbarkborrar svärmar över Uppland

Publicerad

Det normala såhär års är att granbarkborrarna går ner i marken och övervintrar. Men nu rapporterar Skogsstyrelsen att de i stället angriper träden. Och man vet att förra årets torka är en bidragande orsak.

Förra året var granbarkborrarna ett stort problem för de svenska skogsägarna i och med det varma vädret. Och trots en blötare och kallare sommar i år verkar även den nya generationen granbarkborrar angripa träden istället för att gå ner i marken för att övervintra.

– Granarna är torkstressade efter förra sommaren och därför fortsätter angreppen att öka. Och det är en effekt vi kommer att fortsätta se om vi får varmare somrar, säger Patrik Karlsson, skogskonsulent vid Skogsstyrelsen i Uppland.

Angrepp väntas även nästa år

På vissa platser där sommaren varit blötare så har granbarkborrar krupit ner för att övervintra i marken för att återuppstå för nya angrepp nästa år. Det är framförallt i södra Sverige som angreppen är som störst, men även i Uppland finns nu rapporterade fall där nya angrepp har upptäckts.

– Angreppen är inte lika stora här som på andra platser men vi kan framförallt se dem mellan Uppsala och Enköping. Tittar man på granar längs med vägen där så kan man se att de har bruna barr, säger Patrik Karlsson.

Växande problem för skogsägarna

Fenomenet med granbarkborrar är egentligen inte nytt enligt Skogsstyrelsen. Men man kan se att problemet som de utgör kommer att förvärras med klimatförändringar och varmare temperaturer i Sverige.

– Man kände till detta redan på 70-talet men omfattningen är mycket större nu. Historiskt sett så kan man också se att granen inte trivs så bra kring vissa platser längs med Mälaren och då väljer många att plantera tall istället för att undvika problem, säger Patrik Karlsson.

Och granbarkborrens aktioner slår hårt mot skogsägarnas ekonomi.

– Hittar man grönbrunt granmjöl under granarna så måste man avverka den delen av skogen direkt för att det inte ska sprida sig, säger Patrik Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer