Ensamkommande barn bollas vidare

Publicerad

Ensamkommande barn bollas över till andra kommuner. Av de barn som anvisats till Uppsala får närmare en fjärdedel flytta någon annanstans. Men nu kommer signaler om att barnen kan fara illa av det.

När ensamkommande barn söker asyl i Sverige utser Migrationsverket en anvisningskommun. Det är den kommunen som har det långsiktiga ansvaret för barnets boende och omsorg. Men det kan hända att kommunen inte kan fixa fram ett boende och då tvingas de skicka iväg barnen till andra kommuner där det finns plats på HVB-hem eller familjehem.

Av de 318 barn som anvisats till Uppsala bor närmare en fjärdedel i andra kommuner.

#flykt

– Vi gör allt vad vi kan för att få fram boenden inom kommunen. Men vi hinner inte med, framför allt när det nu kommer så många. Då får vi ta de platser som finns runt om i Sverige, så nära Uppsala kommun som möjligt, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd i Uppsala.

Risker med systemet

Men det finns risker med att barnen far illa av det här systemet, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– En fara är att det kan dröja innan man inser vilket behov det här barnet har, eller att man kan sätta in insatser. Det kan handla om psykologhjälp, hälso- och sjukvårdshjälp och det kan vara andra behov som finns, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL.

Andra kommuner i länet

– I Håbo har runt två av tre anvisade barn skickats till andra kommuner.

– I Enköping har mer än hälften skickats till andra kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet