Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas att frågor som unga bryr sig om – klimatet, brottslighet och säkerhet – kommer att ge ett högre valdeltagande”, säger EU-minister Jessika Roswall (M). Foto: David Rydell/SVT

EU-valet närmar sig – men Uppsalastudenternas koll varierar

Publicerad

Den 9 juni är det EU-val – något många inte har koll på, enligt flera nyligen publicerade undersökningar. SVT Uppsala begav sig till Uppsala universitet och Ekonomikum för att höra om studenterna hade koll.

Sex av tio vet inte att det äger rum ett EU-val i år och bara var sjätte väljare vet att det är EU-val i juni. Det visar två mätningar från DN/Ipsos tidigare i år.

– Nej jag kände inte till att det var EU-val då men det är viktigt att rösta, säger studenten Adam Wagner Lindkvist.

EU-direktiv

– Jag kommer absolut att rösta i EU-valet men jag kände inte till att det var det datumet, säger studenten Towe Lundman.

Gängvåld, klimatförändringar och krig

I Ungdomsbarometerns rapport Samhälle, politik & engagemang från tidigare i år lyfter de fram frågan: Vilka frågor borde Europaparlamentsvalet fokusera på?

Som svar anges bland annat: ”Hjälp kring gängvåldet inom Sverige. Etablera regler inom EU vilket kan hjälpa Sverige och andra länder när såna här situationer uppstår.” och ”Det var mycket prat om klimatförändringar, men vad hände? Är vi körda nu?”.

– De här frågorna som unga människor tycker är viktiga som klimatförändringar, brottslighet och säkerhet är frågor som löses på EU-nivå och inte på nationell nivå i Sverige. Så jag hoppas att det kommer att ge ett högre valdeltagande, säger Jessika Roswall (M), EU-minister, som under måndagen besökte Uppsala.

I klippet: ”Vad röstar man ens för i EU-valet? Jag vet inte” – studenten Thea Zackaroff om att EU-valet närmar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-direktiv

Mer i ämnet