Arkivbild. Foto: TT

Pilotstudie upptäcker föräldrar med svårigheter

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis fokuserar barnhälsovården på barnen, men vid ett nytt pilotprojekt vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset riktas stödet direkt till nyblivna föräldrar. Tanken är att identifiera familjer med riskfaktorer och med stöd av psykologer trygga barns hälsa.

– Många föräldrar är väldigt stressade, var sjunde förälder berättar om oro för sin ekonomi och relativt många berättar om våld i nära relationer, säger Steven Lucas, docent och överläkare i barnhälsovård vid Akademiska barnsjukhuset.

Det handlar om att i ett tidigt skede identifiera och hjälpa föräldrar med problem av olika slag. På åtta Barnavårdscentraler inom Region Uppsala har nyblivna föräldrar frivilligt fått fylla i en enkät om hur man lever och hur man mår. Svaren kan resultera i stödinsatser som remiss till psykolog, hjälp med att sluta röka eller hembesök med familjebehandlare.

35 procent har erbjudits hjälp

– Vårt främsta fokus är på barnets hälsoutveckling medan familjebehandlarna ser till hela familjen, säger Dan Hammarström, distriktssköterska på BVC vid Ekeby Hälscenter.

Studien har pågått sedan nyår. 1 325 föräldrar har svarat på enkäten. Hittills har 35 procent av föräldrarna erbjudits insatser som remiss till rökavvänjning eller till psykolog.

Video: Vårdstyrelsens orförande Malena Ranch (MP) om studien:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.